Lewisova Narnie

24. 10. 2011 13:39
Rubrika: Nezařazené

Lev, čarodějnice a skříň...

Tak tyto tři slova se snad každému spojí s dílem C.S. Lewise. Jedná se o cyklus sedmi fantasy románů pro děti. Ovšem jsou to romány jen pro děti? Myslím,že na své si příjdou čtenáři všech věkových kategorií díky snadno dostupným křesťanským myšlenkám, barvitosti textu a dobrodružství. Lewis se snažil využít mytologie, lidových pohádek a spoustu myšlenek zabývající se křesťanstvím. Vše je zde jednoduše vysvětleno, takže děj snadno pochopí děti i dospělí, věřící i nevěřící.

Nejdůležitější postavou celého románu je lev Aslan. Ztělesňuje dobro a pomáhá hlavním hrdinum,kterými jsou čtyři děti- Petr, Zuzana, Edmund a Lucie, při boji s Bílou čarodějnicí. Ta na Narnii uvrhla dlouhou zimu. Paradoxem je, že děti utíkají před světovou válkou do ,,další války", a to, jak zachránit Narnii před zkázou. A proč si Lewis jako zachránce Narnie vybral právě děti? Chtěl snad ukázat,že i takové malé a bezbranné stvoření dokáže zachránit svět? Když se nad tím člověk trošku zamyslí, tak mnohdy je hlas jednotlivce silnější než hlas davu. To,jestli je člověk dospělý či malý, nerozhoduje ve výkonu dobra.

Ovšem v románu je i pěkně ukázáno,jak se člověk snadno zřekne svých zásad a úsudku. Lewis to ukazuje na postavě Edmunda, který podlehne Bílé čarodejnici. Ta si ho získá pouhými cukrátky a přetvářkou přívětivé královny. Na této postavě ukazuje, jak člověk snadno klopýtne a sejde ze správné cesty.To,že je člověk snadno ovlivnitelný. A pak, jak je těžké znovu získat důvěru těch, kdo ho milují.

Zajímavé jsou i vedlejší postavy Narnie. Mluvící zvířata a postavy z mytologie. To,že zvířata berou jako přátelé a né jen jako nějaké zdivočilé stvoření. Do celého příběhu jsou pěkně zakomponované křesťanské myšlenky. Příkladem je Aslanovo obětování za Edmunda. Autor tu pěkně spolupracuje s Biblí. Odráží se tu Ježíšovo ukřižování a vzkříšení. Zajímavé je zde i pojetí času. Hlavní postavy přicházejí do Narnie jako děti, tráví zde určitý čas a dospívají. Po návratu domů jsou opět těmi malými dětmi a čas se nikterak výrazně nezměnil. Uplynula pouhá hodina našeho pozemského času, kdežto v Narnii uplynulo několik let.

Narnie je po vyslobození z nadvlády Bílé čarodejnice harmonické místo. Nastolený klid a mír. Začátek nové éry, jakýsi zlatý věk. Děti usedají na trůn. Stávají se panovníky celé Narnie. A lev Aslan? Ten ke konci příběhu odchází,aniž by někdo věděl kam. Svůj úkol zde splnil a přijde Narnii na pomoc, až to bude opět potřebovat. Také Petr, Zuzana, Edmund a Lucie se vracejí zpět domů.

Celý příběh je perfektně propracovaný. Odráží se zde poselství. Dalo by se o tom povídat klidně celý den. Bohužel můj čas dnes plyne rychleji než v Narnii...Tudíž mi nezbývá nic jiného než své povídání ukončit.

A je jen na každém znás, zda budeme v dílech Lewise hledat hlubší smysl. A nebo usneme na vavřínech a budeme předstírat,že náš svět je perfektní a nepotřebuje třeba taky takového Aslana jako v Narnii.

Zobrazeno 1514×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz